En taida olla feministi

20.29


Meneillään on vaatteiden kertakäyttökulttuuria ja tuotannon epäeettisyyttä vastaan kampanjoiva Fashion Revolution week, joka sai alkunsa Rana Plazan järkyttävästä onnettomuudesta, josta muuten tulee tänään tasan kolme vuotta. Tänään vietetään myös koe-eläinten päivää. Pari päivää sitten vietettiin Maan päivää, joka tuli hyvään saumaan, sillä viime viikonloppuna me suomalaiset ylitimme sen maagisen rajan, jolloin olemme oman osuutemme tämän vuoden uusiutuvista luonnonvaroista käyttäneet. Ajattelin sitten, että näiden tapahtumien myötä on hyvä hetki tulla tunnustamaan teille jotain: Minä en taida olla feministi.

Totta kai arvostan tasa-arvoa. Miehen euro tulisi olla sama kuin naisen, ja kun yhteiskunta yrittää väittää meille naisille, että meidän tulisi olla kauniita, tehdä lapsia ja rakastaa ruuanlaittoa, alan nähdä punaista. Mutta jos feminismiyteen kuuluu taistella naisten oikeudesta kulkea yläosattomissa kun miehetkin saa, poltella rintsikoita ja päivittää Instaan, että mulla on kuukautiset, deal with it, niin ei, sitten en ole feministi.

Mun pään sisällä tämä pallo ongelmineen on kuin suuri sairaalan päivystyshuone. Suomalaisten naisten asema on suhteellisen hyvinvoiva potilas, ja akuutimmat asiat ajavat sen ohi, vaikkakin käyn kyllä silloin tällöin kysymässä, kuinka se voi. Mutta sitten on niitä potilaita, jotka huutavat tuskissaan, sekä niitä, jotka eivät jaksa enää edes huutaa. Ne ovat saapuneet vastaanotolle viimeisillä voimillaan, lähes toivonsa menettäneinä. Nykypäivän orjuus, köyhyys, nälänhätä, ilmastonmuutos ja monet muut, ne ovat vastaanottohuoneen kiireisintä apua tarvitsevat potilaat. 

Älkää ymmärtäkö väärin, mun mielestä on hienoa, että on periaatteita ja kaikkia muitakin aatteita. Enkä mä missään nimessä yritä sanoa, että tämän ongelman ratkaisu on tärkeämpää kuin tuon - eihän kukaan voi sellaista tehdä. Jos feminismi-liike ei olisi koskaan syntynyt, tiskaisin ja laittaisin varmaan ruokaa juuri nyt tämän näpyttelyn sijaan. Jos me kaikki keskityttäisiin samoihin epäkohtiin tässä maailmassa, jotkut asiat vaan jäisivät korjaamatta ja huomioimatta. Ja sitä työtä kyllä riittää, mutta hyvä uutinen on se, että jokainen teko, ihan pienen pienikin, voi olla joskus aika ratkaiseva.

Joskus luin jostain hienon ajatuksen siitä, miten laspsilta ei pitäisi kysyä "mitä haluat tehdä isona?" vaan "minkä ongelman haluaisit ratkaista?" Tuo ajatus on jäänyt tosi vahvana mieleen, ja sen lisäksi, että aion kysyä niin lapsiltani, haluan haastaa myös itseni ajattelemaan asiaa. Sillä tärkeintä olisi kai se, että me kaikki unelmoitaisiin paremmasta maailmasta, ja sitten tehtäisiin voitavamme sen eteen.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Feministinä olohan ei muuta vaadi kuin se että kannatat tasa-arvoa, eipä siihen noita mainitsemiasi juttuja tarvita. Eli olethan sinäkin. Jos "normaalitkin" ihmiset uskaltaisivat sanoa olevansa feministejä, ehkä tuo naurettava stigma koko sanalta katoaisi. Ja se että edistää tasa-arvoa ei vie pois sitä etteikö voisi tehdä hyvää myös muiden epäkohtien eteen. Me emme olekaan sairaanhoitajia joilla on vaan kaksi kättä ja monta tehtävää, me kykenemme tekemään näille asioille enemmänkin ja vaikka samaan aikaan, joka päivä omassa arjessa. Ymmärrän pointtisi, mutta kyllä surettaa kun ajatellaan näin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ehkä koe silti olevani feministi, koska vaikka aatetta kannatankin, en varsinaisesti ainakaan tietoisesti tee paljoakaan sen eteen. Ihan totta, ettei yhteen ongelmaan puuttuminen estä puuttumasta myös toiseen, mutta mulle ainakin olisi liikaa murehtia ihan kaikkea. Tärkein pointti tekstissä kuitenkin oli, että meidän pitäisi yhdessä tavoitella parempaa maailmaa, tekipä sen sitten parantamalla naisten asemaa, lähtemällä Afrikkaan kehitysaputyöhön tai vaikka olemalla ystävällinen kanssamatkustajalle bussissa. :) toivottavasti tämä ainakin välittyi!

   Poista
 2. Väärin. Olet feministi, mikäli kannatat tasa-arvoa. Kuvailemasi alusvaatteiden polttaminen on äärifeminististä, eivätkä ääripäät koskaan ole hyviä. Et taida siis olla äärifeministi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisempaan kommenttiin jo vastasinkin, niin ehkä voisi sanoa, etten ole aktiivinen feministiliikkeen kannattaja. Pahoittelut kärjistyksestä, tarkoitus ei ollut vahvistaa mitään stereotypioita tai pahoittaa kenenkään mieltä. :)

   Poista

Kiitos kommentista!

Subscribe