Se on just niin mustavalkoista

2.54Mun on pitkään ollut tarkoitus kirjoittaa meidän nelihenkisen perheemme nukkumismeiningeistä, mutta koska kirjoittamisessa on mennyt niin pitkään, siitä on muodostunut aika pitkä juttu. Mutta ei kai meillä ole mihinkään kiire. Mitä nyt ehkä nukkumaan.

Stella on näissä nukkumisissa ollut aika keskivertolapsi. Heräillyt öisin normaalisti syömään vauvana, mennyt pienillä kikkailuilla ihan hyvin nukkumaan ja ennen ensimmäistä syntymäpäivää jättänyt yösyömiset itsekseen pois. Erityisesti verrattuna Felixiin, joka itki yöt läpeensä ensimmäisinä elinkuukausinaan, tämä neiti on ollut aika helppo tyyppi.

Yksi asia näillä kahdella on kuitenkin yhteistä; kumpikin on siinä vähän alle vuosikkaana ajanut meidät vanhemmat olohuoneeseen evakkoon, kun nukkuminen samassa huoneessa ei täyttänyt enää kunnollisen yöunen standardeja. Niinpä me sitten nukuimme kyynerpäät toistemme kyljissä sohvalla vielä pari kuukautta sitten, kun pikkuinen prinsessa veteli tyytyväisesti sikeitä makuuhuoneessamme.

Lopulta ahtaat yöt alkoivat kyllästyttää riittävän paljon, ja uskalsimme kokeilla Stellan siirtämistä lastenhuoneeseen. Ensimmäisen viikon ajan hän heräsi kerran yössä itkemään tuttia, jonka jälkeen yöt on nukuttu täydellisen loistavasti.

...paitsi että...

Stella nukahtaa edelleenkin rinnalta suoraan rauhaan ja hiljaisuuteen kannettuna, joten en edes halua kuvitella minkälaista olisi laittaa tuo kaksikko samaan aikaan nukkumaan. Ja jos olisi pakko, kuvittelisin kaksi omista sängyistä toisilleen puoli yötä hihkuvaa ipanaa ja kaksi hermorauniota kasvattajaa. 

Siksipä

Toinen meistä laittaa Felixin nukkumaan. Se kestää yleensä puolesta tunnista tuntiin, joskus jopa kaksi. Saman ajan toinen koittaa pitää Stellan tyytyväisenä, eli hiljaisena. Stella menee ehkä nukkumaan kun Felix on nukahtanut, pienellä kitinällä tietenkin. Joskus ei mene. Sitten köllötellään vielä kolmistaan olohuoneen lattialla ja yritetään hetken päästä uudelleen.

Koko kuvio viimeistään kahdeksalta alkaneen työpäivän päätteeksi on aikamoinen finaali, erityisesti kun se käydään läpi joka päivä. Se joka väitti, että siinä se kaksi menee missä yksikin, valehteli. Vai kumman valitsisit, kun olet juuri nukuttanut yhden lapsen, A) rojahtaisin sohvalle viettämään omaa aikaa vai B) nukuttaisit toisen lapsen? Niinpä.

Meidän perheessä äidin ja isin oma aika alkaa vaihtoehdon B jälkeen. Silloin on minun aikani kirjoittaa blogia, mutta silloin olen myös sen verran väsynyt, ettei järkevää juttua vain tule. Siksi täällä on ollut viime aikoina vähän hiljaisempaa. Mutta tää nyt on tällainen v a i h e. 

Ehkä seuraava askel olisi totuttaa yhtä aikaa nukahtamiseen. 
Vinkkejä? Vertaistukea? APUA?

You Might Also Like

10 kommenttia

 1. Voi ei kuulostaa aika showlta teidän illat :/
  Vaikee lähtee antamaan neuvojakaan mutta koittaisin ehkä aluksi saada lapset nukahtamaan yhtäaikaa. Antaisin iltamaidot pikkuiselle ja sen jälkeen lapset sänkyihin. Pikkuhiljaa pitäisin myös unikoulun että oppisivat nukahtamaan itsekseen.
  Olen akoinaan nukutellut kahta vanhimpaa lasta ja kyllä siinä helposti vierähti toista tuntia, ja mitä isommaksi tulevat sitä vaativaisempia ovat :D Kylmästi pidettiin vaan "nukutuskoulu" kun R+M olivat alta 2 ja 3vee, muutama ilta oli häslinkiä mutta nopeasti oppivat "tavoille" :D
  Nuorimmaiset ollaan opetettu nukahtamaan itsekseen alle vuoden ikäisinä kun nukutukset ovat uhkaavasti alkaneet kestää turhan pitkään :)

  Vaatii kyllä vanhemmilta selkärankaa mutta lopussa kiitos seisoo <3
  Tsemiä teille tähän vaiheeseen <3 <3 Ei ole helppoa!

  T.Nadja/napsahduksia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös! :D Alkuun tää järjestely oli ihan okei, mutta nyt kun tähän sähellykseen tuntuu uppoavan ihan hirveästi aikaa, ois varmaan tosiaan aika vähän harjoitella sitä itsenäisempää nukahtamista. :D Me ei olla vielä edes yritetty opettaa Felixiäkään yksin nukahtamaan, kun nukutus on ollut meidän vanhempienkin mielestä kiva yhteinen rauhoittumishetki, mutta tietysti kaikki temput keksitään kun äiti tai isi on siinä vieressä. ;)

   Huh, kiitos tsempeistä. Mulla on semmonen fiilis että sitä kyllä tarvitaan! ;)

   Poista
 2. Apuva.. Vertaistukea ruinaan sitten loppuvuodesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä sitä saa. ;) Mut eiköhän näitäkin asioita jollain konstilla saa helpotettua, kun vaan uskaltaa yrittää. :D

   Poista
 3. Meillä on pojalla aina välillä kausia, kun nukahtaminen on vaikeampaa ja välillä helpompaa.. Vähän aikaa sitten kyllä nukahdettiin nopeasti, mutta yöllä heräiltiin monesti itkemään. Toivottavasti teidän nukkumisjutut lähtee pian sujumaan, tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän vaihtelevaa täälläkin. F onneks nukkuu nätisti aamuun asti kun vaan saa unen päästä kiinni. :)

   Kiitos. <3

   Poista
 4. Jos nukahtamiseen illalla menee jopa pari tuntia, niin kannattaa rajoittaa päiväunia. Meillä max 2 tuntia päikkäreitä ja johan maistuu illallakin uni

  T. Äiti ja poika 2v 9kk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei toikaan ole toiminut. :/ Felix nukkuu usein just maksimissaan kaksi tuntia päivällä. Stella taas nukkuu vielä kahdet päikkärit, mut selvästi tarvitsee molemmat. Veikkaan et vois olla se ajoituskin, että laittaa nukkumaan sillon kun eniten väsyttää. :)

   Poista
 5. Minkä ikäinen stella on? Ehkä olisi aika opettaa hänet nukahtamaan itse sänkyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilun vuoden. Hän onkin nukahtanut ihan hyvin sänkyyn, varsinkin yleensä imetyksen jälkeen, mutta jos samassa huoneessa on jotain häriötekijöitä, menee hankalaksi. Mutta joo, joku järkevä ratkaisu tähän pitäisi pikkuhiljaa keksiä. :)

   Poista

Kiitos kommentista!

Subscribe