Äiti pidä mun häntää

0.19


Sillä välin kun tämä postaus on lojunut koneella muiden luonnosten seassa, on joku muukin jo ehtinyt vastaavasta aiheesta postaamaan. No mutta, meidän kokemuksemme on tietysti meidän kokemuksemme, ja siitä voitkin nyt lukea tästä!

Jo viime kesänä juttelin kaverini kanssa lapsilla käytettävistä valjaista, ja kerroin henkilökohtaisesti kammoksuvani niitä. "Miksi?" hän kysyi. Jäin miettimään asiaa, enkä keksinyt negatiiviselle asenteelleni muuta syytä, kuin mielleyhtymä lemmikeillä käytettäviin valjaisiin. 

Myöhemmin lisäsin verkkokaupan alessa Skiphopin valjasrepun ostoskoriini, ja kun se muiden tuotteiden mukana saapui, työnsin sen kaappiin, jossa se vietti kuun jos toisenkin pahvikääreissään. En tiedä olisinko itse ottanut koko reppua pakkauksestaan ikinä, ellei Harri olisi kesän ensimmäisenä aurinkoisena päivänä repinyt pahveja irti, ja todennut, että nyt otetaan tää käyttöön. 

Sopii yrittää, ajattelin, enkä uskonut Felixinkään innostuvan repusta. Vaan kuinkas kävi? Kun reppu vedettiin ensimmäistä kertaa selkään, Felix tarttui itse reippaasti naruun ja pyysi "pidä sä mun hännästä kiinni." Ja sitten mentiin. "Hamppari-reppu" otetaan mielellään mukaan puistoon, sillä siinä saa näppärästi lapiot, hiekkamuotit ja pikkuautot kulkemaan.  Miksi fiksu lapsi tällaista reppua vastaan taistelisikaan, kun se selässä pääsee aina hiukan jaloittelemaan.

Mielestäni selkeän eron tässä "talutuksessa" tekee se, miten homman hoitaa. Kun käytämme valjasreppua, ei lapseni ole niin sanotusti hihnan päässä, enkä sen avulla ohjaile hänen kulkuaan, vaan kävelemme normaalisti käsi kädessä, välissämme naru, joka estää spontaania, kaikesta kiinnostunutta poikaa ryntäämästä karkuun ihmisvilinässä. Meille se on puhtaasti turvallisuusväline, joka mahdollistaa taaperon tallustelun tilanteessa kuin tilanteessa

Kaupungilla repun kanssa liikkuessamme olemme toki saaneet katseita, mutta veikkaanpa että niistä, jotka olen tulkinnut paheksuviksi vain murto-osa on sitä oikeasti. Suoraa negatiivista kommenttia emme ole saaneet, mutta sen sijaan moni on tullut ihastelemaan tätä "fiksua ratkaisua."

Lopulta tulin siihen tulokseen, että muiden mielipiteistä välittäminen tässä asiassa ei todellakaan aja meillä turvallisuuden ohi, ja Felixkin on tyytyväisempi, kun saa kävellä rattaissa istuskelun sijaan. Vilkkaan lapsen kanssa valjaat ovat ihan yhtä järkeen käyvä ratkaisu kuin kypärän käyttö pyöräillessä. Eipähän ainakaan tarvitse huutaa "PAIKKA!"

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Esikoisen ollessa pienempi ei mulla olisi tullut mieleenkään käyttää valjaita hänellä, sen verran yhteistyökykyisempi/haluisempi hän oli ;D Mutta nyt oon vakavasti harkinnut reilu 1veelle valjaita. Ei häntä voi päästää "vapaaksi" kodin ulkopuolella :D no, kyllä nyt tietysti leikkipaikoilla yms. mutta ei esim. kaupungin vilinässä. Saattaapa olla että meillekkin ostetaan valjaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella, erityisesti just tota valjasreppua. Meillä ainakin tykätään pitää sitä, kun lapsen silmissä se on reppu. :D Ja saa siinä jotain pientä tekemistäkin kätevästi kulkemaan.

   Poista
 2. Mekin käytiin tällä viikolla hakemassa Lilianille valjaat. Kuulostaa aika karulle, kun sanoo nuin, mutta mitä pahaa siinä voi olla, että haluaa ettei oma pieni hyppää yhtäkkiä auton alle. Tässä iässä ei osata vielä yhtään varoa ja vauhti on hurjaa, kun innostutaan jostain asiasta. Lähdemme ens viikolla reissuun Alanyaan, jossa liikennettä on vielä paljon enemmän, joten uskon, että valjaat tulevat olemaan pelastus siellä, kun tyttö ei enää viihdy ollenkaan rattaissa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Vaikka kuinka olis rauhallinenkin lapsi, niin kaksivuotias on aina kaksivuotias, ja lähtee kyllä vauhdilla jos jotain kiinnostavaa sattuu näkemään.

   Joo ehdottomasti tosi hyvä reissuvaruste varmaan! Saa vanhemmatkin vähän rentouttavamman loman. ;)

   Poista
 3. Tuo on kyllä ns. "katseita kestävämpi" vaihtoehto perinteisille valjaille! Ja varmaan käytössäkin mukavampi, noin niinkuin ajatuksen tasolla. Mullekin tulee valjaista mieleen ikävästi talutushihna, mutta aika monta kertaa mietin sellaisen hankkimista kun esikoinen oli pienempi. Enkä todellakaan katsoisi ketään pahalla joka valjaita käyttää! Lapset kun ovat vilkkaita ja kovin arvaamattomia tietyssä iässä ainakin, ihan turvallisuuden kannalta loisrava keksintö ylipäänsä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se on niin eri juttu MITEN niillä valjailla ohjailee. Kyllä se aika karulta tietty näyttää jos koittaa ensisijaisesti ohjata narusta repimällä eikä sanallisesti. :D Muuten en kyllä itsekään katso valjaiden käyttäjiä kieroon, mut miten sit taas itse asettaa itselleen ihan eri säännöt... ;)

   Poista

Kiitos kommentista!

Subscribe