Aika subjektiivinen näkemys

1.03

Hiljaista on. Felixkin on päiväkodissa, joten aikaa kirjoittamiseen pitäisi nyt olla rutkasti enemmän, eikö vaan? No ei. Laitoin lapseni päiväkotiin, jotta voisin itse tehdä töitä ja opiskella, mutta halusin silti pitää pienen vauvani vielä kotona. Ja vasta sen jälkeen sain kuulla olevani surkea äiti.

Yleensä en jaksa tarttua tällaisiin kuumiin perunoihin, joissa keskustelijoiden mielipiteet ovat niin mustavalkoisia, että sen harmaan alueen, ja siellä olevien tyyppien olemassaolo unohtuu kokonaan. Nyt en kuitenkaan malta olla hiljaa, vaan sohaisen vielä ihan pikkuisen mehiläispesää, jonka kuhina näyttää onneksi olemaan laantumaan päin.


Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen on ollut tapetilla, ja se tarkoittaa käytännössä sitä, ettei vauvan kanssa kotona oleva vanhempi voisi laittaa vanhempaa lastaan täysipäiväisesti päivähoitoon. Voin kertoa, että termi "latteäidit", jota näistä äideistä käytetään, särähtää korviin, ja pahasti! 

En nyt edelleenkään ole ihan selvillä siitä, kuulunko itse tähän "latteäitien" porukkaan, joka päivät pitkät lorvii "trendikahviloissa", vai koetaanko yleisesti lieventäväksi tekijäksi se, että lapseni on hoidossa osa-aikaisesti samalla kun itse yritän tehdä töitä ja opiskella kotona. 

Minun ei tarvitse sen enempää selitellä meidän tilanteita, päätöksiä ja ratkaisuita. Eikä tarvitse kenenkään muunkaan, sillä jokainen tietää omat asiansa noin miljoona kertaa paremmin kuin kukaan muu. Etuuksien väärinkäyttäjiä ja rimanalittajia löytyy aina, muttei heidän takiaan pitäisi rankaista kaikkia. Eli kyllä, on kurjaa jos joku jättää lapsensa koko päiväksi muiden hoidettavaksi, koska itseä ei huvita, mutta se, että lapsi on siellä hoidossa ja äiti kotona, ei aina ole yhtä kuin laiska äiti ja lapsiparka.

Tukea on joskus tosi vaikeaa saada, ja jos ei itse jaksa arjen pyörittämisen ohella tehdä töitä sosiaalisen elämän ylläpitämiseksi, voi yhtäkkiä huomata olevansa aika yksin. Vaikka oma lapsi olisi kuinka rakas, haluttu ja ihana, on äitiys silti raskasta duunia - ei mitään ainaista lomailua ja niiden lattejen siemailua. Miksi siitä sitten täytyy kaiken lisäksi tehdä ainainen kilpailu ja loputon sotatanner? Sen vielä ymmärrän, ettei joku epäkoti-isä poliitikkoukko ole kanssani ihan samoilla linjoilla, mutta emmekö me äidit edes voisi pitää yhtä ja tukea toisiamme?

Ja samaan hengenvetoon haluan huomauttaa, että "oisko kannattanut miettiä ennen kuin hankit lapsia"  -kommentit ovat aika myötähäpeää herättäviä. Varsinkin jos olet itsekin äiti, jolloin varmaankin tiedät, ettei siihen arkeen vauvan kanssa pysty etukäteen varautumaan. 

Maineeni tietyissä piireissä on nyt varmaan aivan menetetty, mutta lapseni jatkaa silti päivähoidossa. En kasvata näitä päällepäsmäreitä, vaan lasta, joka juoksee minua vastaan päiväkodissa iloisesti, ja saan aina kuulla päivän menneen paremmin kuin hyvin. Olisiko ihan absurdi ajatus kuunnella vaikka niitä lapsia?

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Just niin Mere! Vaikken itse niin tehnyt, niin se ei ole tosiaan mun asia jos joku muu tekee. Koskaan ei voi tietää, mitä toisten seinien sisällä tapahtuu ja jokaisen pitäis tietää, että toisilla on raskaampaa kuin toisilla. PLUS, että jotkut lapset kaipaavat enemmän aktiviteetteja, mitä väsynyt äiti kotona ei välttämättä pysty tarjoamaan päivittäin!!!! Voisin kuvitella, että teidän Felix kuuluu näihin! Kuten myös meidän Anton! Siksi päiväkoti onkin seuraava etappi. Sillä erotuksella vaan, että sisko menee mukaan, kun ollaan jo pikkusen teitä edellä :) Mä näen tän niin, että sä olet tehnyt tämän päätöksen kaikkien hyvinvoinnin kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kyllä sitä mietittiinkin! Syyttelin itteäni pitkään, vaikka tasan tiesin että mun tilanne on se, että nyt on aika taas tehdä vähän töitä. Siksi otan tästä keskustelusta vähän itteenikin, vaikka en nyt välttämättä just tähän lynkattavien ryhmään kuulukaan. :D

   Mä en ymmärrä sitäkään, et miten nyt vahingoitan niin paljon kaksivuotiasta laittamalla hänet hoitoon, jossa hän selvästi nauttii ikäistensä seurasta, kun joku jättää 8kuisen itkevän vauvan tarhaan joka päivä? Mut nää on taas näitä, mistä voisi loputtomiin vääntää kun tuntuu ettei kukaan suostu avartamaan katsettaan edes pikkuisen. ;)

   Poista

Kiitos kommentista!

Subscribe