Kasvissyöjien lapset

21.05


 "Syöttekö te lampaan lihaa?" setä kysyy samalla kun pakkailee purkkeja laatikkoon. "Ei me syödä lihaa ollenkaan", vastaan, ja vilkaisen lapsiani, jotka seisovat vieressäni makkarat kädessä ja silittävät lampaita. "Tai no, lapset syö, aikuiset ei." Kerron, että kotona meillä syödään vain kasvisruokaa, mutta mummilassa ja päiväkodissa syödään lihaa. Makkarat ovat todella poikkeuksellista markkinaherkkua, muuten en osta lapsille liharuokia ollenkaan. "Makkara ei oo kasvis vaan lihaa", Felix kertoo sedälle.

En tiedä onko linjauksemme sedän mielestä outo, mutta meille se on tuntunut nyt oikealta ratkaisulta. Ainakin nyt toistaiseksi. Keskustelemme hetken päiväkodissa tarjottavan lihan laadusta lasten rapsutellessa lampaita. Sen sedän kaveri sanoo, ettei syö edes ravintolassa kanaa, kun ei tiedä mistä se on tullut. Se, että päiväkodeissa syödään sitä halvinta, ei suinkaan laadukkainta lihaa, saa minutkin miettimään uutta linjausta meidän perheen lihapolitiikkaan.

Ajelimme jokunen aika sitten lehmälaitumen ohi, ja kerroin lapsille, että kesän jälkeen ne varmaan syödään. "En halua että ne syödään!" kuului takapenkiltä. Myöhemmin ruokapöydässä keskusteltiin siitä, etteivät äiti ja isi syö lihaa, koska emme halua, että eläimiin sattuu - siinä olisi toinen syy sanoa lapsille ei, kun he pyytävät markkinoilla makkaraa. "Minä syön lihaa", vastasi kolmevuotias, ja asia oli sillä selvä. Me kerroimme kantamme rehellisesti, lapsi otti toisen kannan.

Kolmas syy lihakieltoon olisi terveys ja neljäs ympäristöasiat. En näe lihansyöntiin mitään tarvetta, kun saamme proteiineja ihan loistavasti muualtakin. Kyllähän toivoisin, että lapseni päättäisivät myös valita kasvisruokavalion, mutta... Saanko minä tehdä sen päätöksen? 

Sitä mä täällä punnitsen. Mielipiteitä?

You Might Also Like

7 kommenttia

 1. Ei se oo sun päätettävissä mitä sun lapset syö. Sitten kun ne siitä kasvaa, lapsesi saavat päättää itse oman kantansa lihansyöntiin - älä pakota omia arvojasi toisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no, ei se mun mielestä ole noin mustavalkoista. Vähän absurdia sanoa, ettei ole vanhemman päätettävissä mitä lapset syö - kenen sitten? Vanhemman tehtävä nimenomaan on huolehtia, että lapsi syö terveellisesti ja monipuolisesti.

   Meillä jokaisella on arvoja, ja jokainen vanhempi niitä arvoja lapsilleen opettaa ja siirtää, jo ihan tahtomattaankin. Mun mielestä ympäristön ja eläinten kunnioittaminen siten, ettei syö lihaa, ei ole lainkaan huono arvo opettaa lapselle. Eikä se silti estä heitä myöhemmin valitsemasta toisin.

   Poista
 2. Oon miettinyt tätä tekstiä vähän väliä ja on pakko sanoa, että siihen sisältyy iso ongelma. Oon huomannut, että että pyrit terveelliseen ruokaan ja hyvinvointiin ja haluat myös tehdä jotain pientä muun maailman eteen, jos eteen tulee näppärä tilaisuus. Se on kyllä oikein hyvä, mutta lisäksi täytyy huomata, että vastuullinen ruokavalio ja muuta maailmaa huomioiva elämäntapa ei ole mitään valintoja, vaan pakkoja. Käytännössä jokainen suomalainen on etuoikeutettu ja hyvinvoiva, jonka takia meidän on oikeasti ihan pakko tehdä niitä isoja, epämukavia muutoksia. Lihantuotanto on järkyttävän suuri rikos, sekä eläinten, että ympäristön ja ilmastonmuutoksen kannalta. Siihen ei ole mitään tekosyitä. Totta kai eläinperäiset tuotteet on käytännössä aina pelkkää roskaa ihmisellekin, vaikka pienet määrät nyt ei ketään vielä tapa. Joka tapauksessa nyt on tärkeää pyrkiä siihen, että mahdollisimman moni irtautuu tästä moraalittomasta elämäntavasta ja parhaiten se käy opettelemalla siihen jo pienenä. Tärkein asia, minkä lapsi voi oppia, on muiden hyvinvoinnin huomiointi ja yhteinen vastuu, muuten on ihan turha syntyäkään. Mutta lihansyönnin välttämäminen tai mieluummin täysi vegaanius ei ole mikään valinta, jonka voi tehdä sitten isompana, vaan asia, joka vaan on pakko hyväksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! En tiedä onko sulla lapsia, eli oletko joutunut asiaa siltä kantilta miettimään, tai mistä lähtökohdasta kirjoitat, mutta mun silmissä toi asia ei ole ihan niin mustavalkoinen. Olen periaatteessa sun kanssa monista asioista samaa mieltä, mutta tarkastellessa asiaa pitemmällä aikavälillä en ole ollenkaan varma onko lapsien kasvissyöjiksi pakottaminen kuitenkaan hyvä asia. He tulevat kuitenkin tekemään oman valintansa, ja sen valinnan koittaessa en haluaisi kasvissyönnin vaakakupissa painavan mikään lapsuudesta jäänyt negatiivinen pakotusmuisto. En tietenkään osaa ennustaa tulevaisuutta, mutta muunmuassa tämä on yksi puoli, miksi tätä aihetta meillä edelleenkin pohditaan, ja toistaiseksi lapset syövät päiväkodissa lihaa, mutta kotiin sitä ei osteta.

   En myöskään tiedä yrititkö kommentillasi loukata vai et, mutta "haluat myös tehdä jotain pientä muun maailman eteen, jos eteen tulee näppärä tilaisuus" on kieltämättä aika loukkaava ja aivan absurdi huomautus, kun edes mun kaveritkaan eivät tiedä kaikkia mun päivittäisiä tekoja, valintoja ja motiiveja niihin. En ole niitä myöskään kokenut tarpeelliseksi tuoda mitenkään erityisellä tavalla esille täällä blogissa, vaikka tietysti mun elämästä kertovat tekstini niitä toisinaan sivuavatkin -silloin tällöin ja aika pienellä otannalla.

   Poista
  2. Lapsuudesta jää aina kaikenlaista negatiivista mukaan, mutta en nyt näe että eettinen ja terveellinen ruokavalio aiheuttaa kenellekään mitään ongelmia isompana, jos sillä tiellä ollaan hyvässä hengessä. Varsinkin kun kyseessä ei ole mikään mielipidekysymys, lähinnä voi puhua arvoista, moraalista ja välinpitämättömyydestä. Että en kyllä näkisi kovin suurena riskinä sitä, että joku hermostuu lapsuuden ruokavaliosta. Ja olen 24v, eli en voi olla äiti. Ei tämä liity yksilöihin, vaan yhteisvastuuseen.

   Ei se ollut mikään loukkaava ja absurdi huomautus, keskiverto ihminen toimii juuri näin, tai on täysin välinpitämätön. Ne, jotka ihan tosissaan välittävät muusta maailmasta, on asia erikseen. Mutta niiden aika kuluukin aktiivisesti siinä työssä, eikä arjen valinnat ole se pointti. Anteeksi jos loukkasin, vähän vaikutitkin siltä, että keskustelua on turha aloittaa, mutta ajattelin että parempi kumminkin.

   Poista
  3. Selvä homma. Kiitos erilaisen näkökulman esiin tuomisesta. Olisi varmaan paljonkin sanottavaa tähän, mutta molemmat varmaankin ollaan samaa mieltä siitä, ettei tätä keskustelua kannata jatkaa. :)

   Poista
  4. Että sellasta taas. Täällä punnitsen, kertokaa mielipiteitä, mutta keskusteleminen on liian paljon :)

   Poista

Kiitos kommentista!

Subscribe