Äideiksi tuleville

20.41


Kun me saimme ensin Felixin ja sitten Stellan, ei kavepiirissämme juuri muilla vielä ollut lapsia. Siinäkin oli oma hauskuutensa, ja ihmiset meidän ympärillä olivat tosi innostuneita ja aidosti kiinnostuneita meidän lapsista. Ehkä innostukseen vaikutti juuri se, että lapset olivat kaveriporukoissamme ensimmäisiä - tietenkään vähättelemättä sitä, että elämäämme on siunaantunut valtavan ihania tyyppejä ja olen heistä yhtä valtavan kiitollinen.

Vaikka oli hauskaa olla kavereista se ensimmäinen äiti, ei ollut kovin montaa kenen kanssa jakaa kokemuksia, tai keneltä kysyä neuvoa. Ei juuri ketään, joka olisi vinkannut mitä kannattaa tai ei kannata hankkia, kertonut että tuokin on normaalia tai muistuttanut jatkuvasti siitä, miten nopeasti aika kuluu. Nyt kun yhä useampi ystäväni alkaa saada omia lapsia, olen aika innoissani siitä, että juuri mulla on etuoikeus olla se vertaistuki, joka varmasti ainakin jossain kohtaa on tarpeellinen.

Kun nyt pari viikkoa sitten olin erään pitkäaikaisen ystäväni babyshowereilla, päätin vihdoin kirjoittaa tämän postauksen joka on ollut jo pitempään mielessä. Nimittäin koska mun neuvot ovat ihan huippuja, niin huippuja että olen niitä kyllä varmasti tilaisuuden tullen aina jakelemassa, kirjoitan tällaisen neuvojen starttipaketin. Lukemisen voi onneksi aina lopettaa, jos tulee neuvoähky!


Odotus 

Kuuntele kehoasi. Liiku ja syö terveellisesti. Syö silti herkkujakin jos tekee mieli.

Kaupat ovat olemassa vielä vauvan synnyttyäkin, joten ei ole mikään pakko ottaa stressiä hankinnoista. Ihan pakosti vauva tarvitsee alkuun vain maitoa ja sitähän sinä tuotat ihan itse!

Isoissa hankinnoissa kuuntele kavereiden neuvoja ja harkitse tarkkaan. Ihan turha ostaa huonot rattaat, jos joku olisi osannut kertoa ettei kannata.

Unelmoi ja mieti millainen äiti haluat olla. Suunnittelu ja haaveilu on ihanaa kun odotus tuntuu pitkältä. Muista silti hyväksyä myös se, ettei todellisuus aina vastaa unelmia - mutta on sitäkin opettavaisempaa.

Elät ainutkertaista aikaa. Ota mahasta kuvia, silittele sitä ja ole siitä ylpeä. Sinulle tulee sitä vielä ikävä.

Jos haluat ottaa newborn-kuvia, kuvaaja varataan usein ennen synnytystä.

Ota kumppani mukaan odotukseen. Tämä on yhteinen juttu, jossa hän varmasti haluaa olla osana, apuna ja tukena.

Älä stressaa. Jos jokin asia mietityttää tai painaa, soita neuvolaan tai äitiyspolille saadaksesi mielenrauhan.

Tämä aika kuluu nopeasti. Nauti.

Ole lempeä itsellesi.

Synnytys

Keskustele kumppanin kanssa synnytyksestä etukäteen. Tositoimissa saatat olla aika hankala ja suusta voi tulla sammakoita, mutta se on ihan ok. Kerro rohkeasti mitä haluat ja tarvitset toiselta synnytyksen aikana. Sinä ansaitset kaiken tuen ja huomion.

Kuuntele neuvoja, mutta sitäkin enemmän kuuntele kroppaa.

Edelliseen liittyen: ota etukäteen selvää kivunlievityksistä ja pyydä rohkeasti saada kokeilla niitä.

Ota kuvia myös synnytyksestä, jos vain yhtään tuntuu siltä. Sen päivän tunnelmiin haluat varmasti palata yhä uudelleen.

Kirjoita synnytystarina ylös, kun se on vielä tuoreessa muistissa.

Nauti synnytyksestä, kivunkin läpi. Tai älä nauti jos ei tunnu siltä, sekään ei tee kenestäkään huonompaa.

Ota sairaalassaolosta kaikki irti. Mikä upea tilaisuus tutustua ja nuuhkia uutta pientä ihmistä!

Ole lempeä itsellesi.


Vauvavuosi

Vauvavuosi menee usein sumussa, yöheräilyiden tai ihan vain kaiken uuden opettelun takia. On ihan okei, jos et muista mitä olet sopinut. Tai että hana jäi päälle. Tai et taaskaan muistanut varata neuvolaa.

Neuvolasta puheen ollen: neuvolassa on töissä ammattilainen, jolta saat hyviä, kullanarvoisia neuvoja. Muista kuitenkin, että sinä tunnet lapsesi parhaiten, eikä neuvolan tädin sanaa täydy väkisin noudattaa kuin lakia.

Muista pyytää apua, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin! Vanhemmilta, isovanhemmilta, kummeilta, ystäviltä, neuvolasta...

Vertaistukea saa ystävien lisäksi erilaisista facebook-ryhmistä. Kannattaa etsiä ne omia ideologioita tukevat ryhmät. Omiin suosikkeihini kuuluvat Kiintymysvanhemmuusperheet- ja Imetyksen tuki ry:n ryhmät. Facebookista löytyy myös esimerkiksi sormiruokailuun, kantoliinailuun ja kestovaippailuun liittyvät ryhmät. Tai sitten älä mene mihinkään ryhmiin, jos ne ahdistavat sinua.

Jos haluat täyttää vauvakirjaa, pidä sitä jossain esillä. Jos se jää pitkältä ajalta täyttämättä, ei kaikkea vaan mitenkään enää muista. Kokemusta on!

Ota valokuvia. Paljon.

Muista armollisuus tässäkin kohtaa. Mitä sitten, jos raskauskilot eivät karisekaan toivomaasi tahtiin? Mitä sitten, jos kävit kaupassa märät maitoläikät paidassa? Mitä sitten, jos kotona on vaatteita enemmän korissa kuin kaapissa? Tämä elämänvaihe on lyhyt, ja tärkein tehtävä on olla hyvä äiti maailman tärkeimmälle.

Nauti.

Ole lempeä itsellesi.


Sellainen lyhykäinen pikaopas nyt tällä istumalla. Voi olla että näitä tulee mieleen vielä myöhemmin lisää ja kirjoitan sitten vielä kakkososankin!

Miten te jatkaisitte listaa? 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Miekin odotan, että vanhat kaverit saisi lapsia jossain vaiheessa. Esikoista odottaessa oli kyllä vähän orpoa, kun oli eka.
    Hyvänmielen lista ♥ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. <3
      Joo siinä on kyllä hyvät ja huonot puolet siinä ekana olemisessa. Mut ihanaa on kyllä nyt seurata miten kaverit saa lapsia, kun ite tietää mitä kaikkea se pitää sisällään. <3

      Poista

Kiitos kommentista!

Subscribe