Hyvän mielen joululahjavinkit

21.41

Viime päivinä mua on surettanut suuresti se, kun kuulin että kiinasta on tilattu ennätysmäärä krääsää jouluksi, että Hansaan on jopa avattu ihan oma toimipiste vain näitä paketteja varten. Suomessa on puhuttu nyt paremmasta taloustilanteesta ja siitä, miten ostohuuman kultavuosien jälkeen ihmiset eivät enää niinkään halua omistaa vaan kokea. Myös konmaritus ja minimalismi ovat olleet voimakkaasti pinnalla tänä vuonna. Näiden kaikkien seikkojen myötä tämä krääsätuotteiden tilailu tuntuu aivan erityisen ristiriitaiselta, sekä ihan järjettömän surulliselta. Kuka niitä sitä paitsi edes haluaa?

Pidemmittä puheitta ja tiukkana vastalauseena krääsälle monta ainakin sata kertaa parempaa lahjaideaa:

Kenelle tahansa

Loistavan joululahjan ei ole pakko olla kallis, mutta hiukan ajatusta siihen täytyy uhrata. Lahjan hankinta on tietysti sitä helpompaa, mitä paremmin toisen tuntee. Ideoita voi hakea miettimällä lahjan saajan kiinnostuksenkohteita, tarpeita tai mieltymyksiä. Jos siltikään ei tule mitään mieleen, voi lähestyä sellaisia tarpeita joita meillä jokaisella on. Esimerkiksi kosmetiikkatuotteet ovat mielestäni oikein hyvä lahja, tosin en ehkä ostaisi mitään ihan perus markettishampoota vaan jotain vähän hienompaa – sellaista mitä saaja ei ehkä itse raaskisi tai keksisi ostaa.


No nothing-hiuslakka: KC professional* / The Ohm Collection deodorantti: Greenlips beauty / Käsirasva & palasaippua: Biodelly* / Maria Nilan vegaaniset shampoo ja hoitoaine: Hiusstudio Merinell*

Herkuttelijalle

Tämäkin lahjaidea toimii lähes kenelle tahansa, sillä kukapa meistä ei tykkäisi silloin tällöin hiukan herkutella. Joku sitä arkisinta vaihtoehtoa hiukan juhlavampi kahvi, tee, viini tai suklaa on mielestäni ihan loistava lahja, sillä se tuskin jää turhakkeeksi. Ja jos nyt kävisi sattumalta niin huono tuuri ettei lahja siltikään olisi mieleinen, sen voisi kuitenkin hyödyntää vaikka vierasvarana. Herkut ovat myös hyvä kimppalahja, sillä niitä voi sitten koota vähän isommankin satsin tai vaikka ostaa valmiin herkkukorin kaupasta jos oikein helpolla haluaa päästä.

Kahvi: Slurp* / Tee: English Tea Shop / Raakasuklaa: xoco.fi* / Joulukortti: Kaverini*

Arkeen

Kirjat, kalenterit, työkirjat ja lehtiöt ovat ainakin itselleni mieleisiä lahjoja, mutta niitä hankkiessa täytyy toki tuntea jo jonkin verran saajan mieltymyksiä. Näitä tuotteita kuitenkin myyvät kirjakaupat, ja myyjä osaa usein suositella vaikkapa hyvää vegaanikeittokirjaa vaganismista kiinnostuneelle, kivaa lastenkirjaa joka on saanut tänä vuonna Finlandia-ehdokkuuden tai kertoa mikä dekkari on ollut tänä jouluna kaikkein ostetuin.

Kangaskassi: Finnlayson / Hyvän mielen vuosi -työkirja: PS-kustannus* / Postikortti: Saana ja Olli* / Vegaanimuksut: Into Kustannus*

Lapselle

Lahjan hankkiminen lapselle on usein siitä helppo homma, että neuvoa voi kysyä vanhemmalta, joka tuntee lapsensa tarpeet ja mieltymykset kaikkein parhaiten. Jos mitään tiettyä toivetta ei ole, hankin jotain sellaista, mitä itse olen äitinä kokenut kivana lahjana. Parhaita ovat olleet kaikki sellaiset jutut, jotka sisältävät joko yhteistä tai sitten lasta kehittävää tekemistä, kuten legot, kirjat, muovailuvahat, puuhakirjat ja lautapelit. Myös ekologiset, kestävät lastenvaatteet ovat hyvä lahja, ainakin äidin mielestä, mutta niiden kanssa on toisaalta aika helppo mennä metsään ellei tiedä tarkalleen mitä on hankkimassa.

Polvipaikkaleggingsit: Papu / Säästörobotit: KG Design / Legot & Lastenkirja: Citymarket / Lautapeli: Martinex

Viime hetken vinkit

Jos et vieläkään keksinyt mitään ja aatto alkaa uhkaavasti lähestyä, älä hätäänny! Aineeton lahja voi usein olla se paras. Leffalippuja saa nykyään ruokakaupasta ja ravintolalahjakortteja tarjoaa lähes jokainen kuppila. Voi hankkia Netflixin, Museokortin, lahjakortin vaikka Tikettiin, maksaa yön kylpylässä tai ostaa teatteriliput. Sitä paitsi pienellä luovuudella lahjakortti onkin yhteinen elämys, joka jää paljon paremmin mieleen.

Sitten on vielä ne tyypit, jotka eivät koskaan tarvitse mitään. Eivätkä edes välitä kulttuurista. Saavat eniten iloa kotiruuasta ja telkkarin katsomisesta kotisohvalla. No mitäpä jos et ostaisi hänelle tänä vuonna mitään? Jospa antaisit rahan jollekin sellaiselle, joka sitä tarvitsee? Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun sivuilta löytyy laaja valikoima eettisiä ja ekologisia Toisenlaisia lahjoja, jotka ilahduttavat varmasti enemmän kuin jokin turha tavara, jonka tärkein tehtävä pyhien jälkeen on kerätä pölyä kaapin nurkassa.

Siinä mun parhaat vinkit tälle joululle! Vai löytyykö teiltä vielä timanttisempia ideoita?

*tuotteet saatu

You Might Also Like

0 kommenttia

Kiitos kommentista!

Subscribe