Vauva tulee, oletko valmis?

23.02

Ennen lapsen syntymää pitää hankkia hirveä määrä tavaraa. Vauva tarvitsee tietysti vaunut, sängyn ja vaatteita, mutta entäs ne loput, ne pienemmät hankinnat?

Olen sitä mieltä (erityisesti toisen lapsen kohdalla), että etukäteen kannattaa hankkia vain ne pakolliset jutut, sillä kaupat ovat kyllä auki vauvan syntymänkin jälkeen. Monet ovat esimerkiksi sitä mieltä, että talkkia täytyy hankkia, mutta meillä sellaista ei ole koskaan käytetty tai tarvittu. Kannattaa siis tutustua siihen omaan lapseen ja tehdä isommat ja pienemmät hankinnat sen mukaan, mikä tuntuu teidän perheellenne ja lapsellenne tarpeelliselta hankinnalta.

Tässä olisi nyt täydellinen lista kaikille asiaa pohtiville, jotta teiltä ei jää mitään puuttumaan, ja jotta ette osta mitään turhaa!

Vaipat ja vaipanvaihtoalustat. Froteealustojen lisäksi tai tilalla voi käyttää kertakäyttöalustoja, joita saa ainakin isommista ruokakaupoista. Ne ovat näppäriä, edullisia ja menevät pieneen tilaan.

Kosteuspyyhkeet ovat ihan ehdoton hankinta! Niillä puhdistaa kaiken vauvan pepusta omiin käsiin ja kahvilan pöytään sotkettuun soseeseen. Miehille kannattaa opastaa kosteuspyyhepakettien käyttöä - niissähän on se suljettava tarra, joten ei ole toivottavaa avata pakettia repimällä toisesta päästä auki.

Peppupyyhkeet pepun kuivaamiseen. Pienemmät pyyhkeet vievät luonnollisesti vähemmän tilaa pesukoneessa, ja kylpypyyhkeet kannattaa siis pitää erikseen.


 Rievut. Näitäkään ei kannata hankkia heti kauheata kasaa (niin kuin itse tein), sillä jokainen lapsi tarpeineen on tosiaan erilainen. Felix pulautteli ahkerasti, kun taas äiti leikkasi minun riepuni neljään osaan, kun ei yksinkertaisesti ollut tarvetta niin valtavan suurille liinoille.

Tuttipulloja ja äidinmaidonkorvikkeita kannattaa hankkia etukäteen, vaikka aikoisikin imettää. Ikinä ei kuitenkaan tiedä milloin tuleekin eteen tilanne, jolloin korvikemaidolle tulee tarvetta. Ne pienet purkit eivät onneksi montaakymmentä senttiä maksa, joten tuskin jää harmittamaan vaikkeivät käyttöön päätyisikään.

Tuteista monilla on omat mielipiteensä, eivätkä kaikki lapset edes syö niitä. Meillä ne ovat olleet kovassa käytössä, eikä niistä ole ollut kuin hyötyä. Neuvolantätimme sanoin, ennemmin tutti kuin peukalo - peukalosta vieroittaminen on nimittäin aika paljon vaikeampaa. Tutteja on paljon erilaisia, ja oman lapsen suuhun sopiva tutti löytyy kokeilemalla. Tuttiketjua valitessa kannattaa tarkistaa, että kiinnitys varmasti on pitävä.

Imettäjälle imetysliivit ja liivinsuojat ovat ehdoton hankinta. Mukavimmat liivit ovat ne, joissa ei ole kaaritukia tai toppauksia, ja niitä voi hankkia esimerkiksi Lindexistä, Kappahlista tai H&Mstä. Viimeisimmän kaarituelliset liivit taas olivat itseni päällä ainakin ihan kamalat, kun kaaret painoivat ikävästi kylkiin.

Vauvaöljy pitää vauvan herkän ihon kunnossa, kun sitä laittaa kylpyveden joukkoon, ja se tekee tietysti hyvää myös äidin tai isin iholle! Sinkkivoide on jokaisen vaippaihottuman tai vain pienenkin punotuksen pelastus, sillä voidekerroksen alla iho saa rauhassa parantua. Vanupuikoilla vauvan napa on helppo puhdistaa, ja tämä siis on pakollinen toimenpide kaikkien niiden vauvojen kohdalla, joilla on napa. Muut hoitotuotteet, kuten pesuaineet, talkit ja rasvat kannattaa hankkia vasta myöhemmin, jälleen oman tarpeen mukaan.


Isot, ohuet huivit ovat ehkä vähän yllättävä kohta tällä listalla, mutta ne ovat oikeasti todella monikäyttöisiä. Ohut huivi ei vie paljoa tilaa kassissa, mutta se toimii tarpeen aurinkosuojana, peittona, vilttinä, hoitoalustana ja sen suojassa voi häpeilemättä imettää julkisillakin paikoilla. Ja tietysti tarpeen tullen sen voi heittää omia hartioitaan lämmittämään.
Kun odotin Felixiä, ostin hänelle Lindexistä trikoopeiton, koska se oli niin syötävän suloinen. Peitto osoittautui kuitenkin todella käytännölliseksi, sillä se mahtuu pieneen tilaan ja on helppo pestä. Erityisesti matkoilla peitto on reissannut vaunukopassa, ja ajattelin Hulinallekin ostaa omansa.

Uusi tv-sarja-tuttavuus, lempikosmetiikkaa, lempisuklaata ja miksei lempiviiniäkin. Nämä tulevat siis äidille. No joo, näitäkin saa kyllä kaupasta myöhemminkin, mutta tämä olikin enemmän sellainen tärkeä muistutus siitä, että ihan kaikki ei saa pyöriä vauvan ympärillä. Itsensä hemmottelussa ei ole mitään itsekästä, ja kun äiti voi hyvin, koko perhe voi hyvin!

Olikohan siinä kaikki tarpeellisin? Tuleeko vielä jotain mieleen?

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Synnytyksen lähestyessä kannattaa pitää kaalia jemmassa. Jääkaappikylmät lehdet tuntuvat mukavan viilentäviltä aroilla rinnoilla maidon noustessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosta en ole kuullutkaan, mutta varmasti toimiva vinkki! :) Toisaalta mulla ei ole ollutkaan imetyksen ja maidon kanssa mitään ongelmia ja kipuja.

      Poista

Kiitos kommentista!

Subscribe